Browse By Repository:

 
 
 
   

A Development Of Motorcycle Engine Oil Performance Monitoring System Using Fiber Optic Cable

Abdul Razi, Muhammad Haidhir Firdaus (2017) A Development Of Motorcycle Engine Oil Performance Monitoring System Using Fiber Optic Cable. Project Report. UTeM, Melaka. (Submitted)

[img] Text
A Development Of Motorcycle Engine Oil Performance Monitoring System Using Fiber Optic Cable - Muhammad Haidhir Firdaus Abdul Razi - 24 Pages.pdf - Submitted Version

Download (464Kb)

Abstract

‘ANALISIS FIBER OPTIK KONSEP UNTUK MENDALAMI SENSOR MINYAK ENJIN (MOTORSIKAL) adalah untuk menyiasat kandungan kepekatan cecair minyak enjin yang terkandung di dalam enjin (motorsikal), yang digunakan di Malaysia pada masa ini. Berdasarkan maklumat yang diperolehi, penggunaan minyak enjin adalah perkara yang sangat penting dalam penggunaan motorsikal. Dalam penggunaan minyak enjin (motorsikal), mempunyai pelbagai jenis minyak enjin yang boleh dikategorikan dari pelbagai sudut seperti dari sudut ketahanan kepekatan minyak enjin (motorsikal) yang akan berkurangan dari hari ke hari, bergantung kepada penggunaannya oleh si pengguna. Di Malaysia, penggunaan minyak enjin (motorsikal) sering kali digunakan dalam penjagaan enjin (motorsikal) dalam memastikan enjin yang digunakan menjadi proses yang baik dan bertahan lama dari apa – apa kerosakan. Bagi mengenal pasti setiap hari kepekatan minyak enjin setelah penggunaan adalah berubah dari hari ke hari, laporan ini yang berasaskan sistem penderiaan dirangka bagi mengenal pasti kualiti minyak enjin ini yang berubah kepekatannya. Dengan meletakkan sampel minyak enjin yang di ambil dari enjin motorsikal setelah digunakan pada hujung optical sensor, keputusan bacaan uji kaji tersebut akan memberikan jawapan kepada kajian ini sama ada tinggi kepekatannya atau rendah kepekatannya, kandungan minyak enjin (motorsikal) dan sekaligus dapat memperbaiki ataupun menaik taraf teknologi dalam sistem mengawal dan memastikan tahap kepekatan penggunaan minyak enjin (motorsikal) di Malaysia.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Optical communications, Fiber optics
Subjects: T Technology > T Technology (General)
T Technology > TA Engineering (General). Civil engineering (General)
Divisions: Library > Projek Sarjana Muda > FTK
Depositing User: Nor Aini Md. Jali
Date Deposited: 23 Jan 2019 03:04
Last Modified: 23 Jan 2019 03:04
URI: http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/22667

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year