Browse By Repository:

 
 
 
   

Kajian Pencemaran Dan Inventori Pelepasan Untuk Perumahan Di Kawasan Majlis Perbandaran Melaka Bersejarah (MBMB)

Nazrul Faiz, Yahaya (2015) Kajian Pencemaran Dan Inventori Pelepasan Untuk Perumahan Di Kawasan Majlis Perbandaran Melaka Bersejarah (MBMB). Project Report. UTeM, Melaka, Malaysia. (Submitted)

[img] Text (24 Pages)
Kajian Pencemaran Dan Inventori Pelepasan Untuk Perumahan Di Kawasan Majlis Perbandaran Melaka Bersejarah (MBMB).pdf - Submitted Version

Download (205kB)

Abstract

Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji pencemaran dan inventori pelepasan dari aspek punca kawasan (area source) yang tertumpu di perumahan dalam kawasan MBMB. Kajian ini juga akan membangunkan inventori pelepasan bahan pencemar yang berpunca dari aktiviti memasak dan akan membangunkan jejak pancaran dari aktiviti memasak di kawasan perumahan tempat kajian. Kajian ini dijalankan di kawasan bandar Melaka, Cheng, Bukit Katil dan Peringgit dengan menggunakan kaedah soal selidik dan temubual terhadap penghuni rumah. Jumlah kadar pelepasan yang terhasil di kawasan kajian dianalisis berdasar data yang diperoleh daripada soal selidik. Jenis gas NOx adalah paling tinggi berbanding gas pencemar yang lain. Kadar pelepasan di kawasan Bandar Melaka adalah paling tinggi berbanding kawasan MBMB yang lain. Jumlah keseluruhan anggaran kadar pelepasan di seluruh kawasan MBMB ialah 41.17, 20.99, 1.534, 0.242 dan 0.969 tan/tahun bagi gas NOx, CO, NMVOC, SO2, dan PM10. Bagi jumlah jejak pancaran CO2 pula ialah 50,932.64 tan/tahun. Melalui data ini, ia dapat membantu MBMB lebih menfokuskan kawasan kritikal yang menghasilkan kadar pelepasan yang tinggi. Oleh itu, strategi yang boleh diambil kira dengan melaksanakan kempen kesedaran dan penggunaan bahan bakar yang bijak.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Air - Pollution - Measurement
Subjects: T Technology > T Technology (General)
T Technology > TD Environmental technology. Sanitary engineering
Divisions: Library > Projek Sarjana Muda > FKM
Depositing User: Mohd Hannif Jamaludin
Date Deposited: 13 May 2016 03:19
Last Modified: 13 May 2016 03:19
URI: http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/16555

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year