Pengaruh Status Sosio Ekonomi (SES) Dan Personaliti Terhadap Pencapaian Akademik Pelajar : Kajian Kes Terhadap Pelajar-pelajar UTeM

Bokhari, Mohamad and Saadan, Rosli and Syed Najmuddin , Syed Hassan and Rajikon, Muhd. Akmal and Nor Fazilah, Abdul Hamid (2010) Pengaruh Status Sosio Ekonomi (SES) Dan Personaliti Terhadap Pencapaian Akademik Pelajar : Kajian Kes Terhadap Pelajar-pelajar UTeM. In: Seminar Psikologi Kebangsaan 2010, 2010, USIM.

[img]
Preview
PDF
Pengaruh_Status_Sosio_Ekonomi.pdf

Download (1MB)

Abstract

Kajian ini ingin melihat pengaruh atau hubungan latar belakang keluarga (SES) dan personaliti dengan pencapaian akademik pelajar di lima buah fakulti yang terdapat di Umiversiti Teknikal Malaysia Melaka )UTeM)iaitu Fakulti Kejuruteraan Elektrik (FKE), Fakulti Elektrik dan Kejuruteraan Komputer (FKEKK, Fakulti Kejuruteraan Mekanikal (FKM) Fakulti Kejuruteraan Pembuatan (FKP) dan Fakulti Kejuruteraan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (FTMK). Responden kajian terdiri daripada 291 orang pelajar (n=291) iaitu lelaki seramai 163 orang dan perempuan seramai 128 orang. Analisis Skor Min, ANOVA Sehala dan Ujian Least Significant Difference (LSD) untuk melihat perbezaan serta membuat perbandingan trait0trait personaliti dari segi tahap pencapaian akademik (CGPA).

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
Divisions: Centre for Languages and Human Development > Department of Human Development
Depositing User: SYED NAJMUDDIN SYED HASSAN
Date Deposited: 04 Jul 2014 09:19
Last Modified: 28 May 2015 04:22
URI: http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/12038
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item