Semangat Patriotisme generasi muda melalaui program latihan khidmat negara (PLKN)

Mahadi, Abu Hassan (2005) Semangat Patriotisme generasi muda melalaui program latihan khidmat negara (PLKN). In: Prosiding Konvensyen Kebangsaan Kecemerlangan Sosial Dan Pembangunan Komuniti, 16-17 Mei 2001, Hotel Equatorial. (Submitted)

[img] Text
Semangat Patriotisme generasi muda melalaui program latihan khidmat negara (PLKN)174.pdf

Download (3MB)

Abstract

/su tentang patriotisme adalah amat penting di dalam kepekaan seluruh masyarakat menghayati nilai-nilai mumi da/am membentuk keperibadian yang unggu/. Tajuk yang dipilih ini akan membincangkan kepentingan Program Latihan Khidmat Negara ke arah semangat jatidiri yang cintakan tanahair. Sa/ah satu objektif PLKN ialah untuk melahirkan generasi muda yang cergas, cerdas serta penuh keyakinan diri dan membentuk perwatakan positif menerusi penerapan nilai-nilai mumi, penghargaan kendiri, personaliti, kepimpinan. Semangat inilah yang perlu ada pada semua peringkat generasi di dalam mempertahankan kedaulatan negara, maruah, martabat, kemerdekaan dan bangsa Malaysia.Pembinaan generasi muda yang bertamadun dan berperibadi mulia memang tidak dapat dinafikan perlu bermula daripada memahami tentang sejarah bangsa dan tanah aimya. lni bermakna bahawa kemajuan sesuatu masyarakat, bangsa dan negara adalah sangat perlu untuk memahami dengan mendalam akan sejarah perkembangan negaranya dalam berbagai-bagai aspek sama ada politik, ekonomi atau pun sosial.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: Prosiding Konvensyen Kebangsaan Kecemerlangan Sosial Dan Pembangunan Komuniti 16-17 Mei 2005, Hotel Equatorial Bandar Hilir, Melaka UNIVERSITI TEKNIKAL
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
Divisions: Centre for Languages and Human Development
Depositing User: Noor Rahman Jamiah Jalil
Date Deposited: 29 Oct 2015 08:12
Last Modified: 29 Oct 2015 08:12
URI: http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/15148
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item